Maakt ISO en VCA makkelijk!

Mean procesmanagement; de kunst van het selecteren

  • Geplaatst op
  • Door Hans van der RIjst, AVR Vision Consult BV
  • Geplaatst in mean procesmanagement
  • 0
Mean procesmanagement; de kunst van het selecteren

We hebben het binnen de vorige Blog gehad over Lean Procesmanagement (de kunst van het weglaten). Dit keer wil ik het hebben over de kunst van het selecteren. Wat zet je in een procesbeschrijving en wat niet?

Dat laatst wordt beantwoord binnen de blog over Lean Procesmanagement, houden we de vraag over: Wat dan wel? Kort door de bocht zet je binnen een procesbeschrijving WIE, WAT WANNEER doet. Dus niet het HOE. Start met het vastleggen van de titel van de procesbeschrijving. Zorg ervoor dat er altijd een werkwoord in staat. Bijvoorbeeld: "Het uitbrengen van een offerte". Het is nu in een keer duidelijk waar het omgaat. Stel daarna het doel vast. Wat wilt u met dit proces bereiken? Daarna stelt u vast of er kernwaarden van de organisatie (lees daarover ook onze andere blogs) op dit proces van toepassing zijn. Daarna bepaalt u de risico's. Pas nu gaat u het proces beschrijven.

U zet alleen die zaken binnen de procesbeschrijving die nodig zijn om het doel van het proces te realiseren en de risico's te beheersen.
Daarna controleert u of de van toepassing zijnde kernwaarde voldoende tot uiting komt.

Kijk voor een documentbeheersysteem dat gespecialiseerd is in procesoptimalisatie en klantbeleving en uitstekend geschikt is voor kwaliteitsmanagement eens bij www.visionmanager.nl.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »